Hoe herken ik goede LED verlichting?

Het is een algemeen bekend gegeven dat de lichtopbrengst van leds afneemt tijdens hun levensduur. Tussen de verschillende lichtbronnen en armaturen met geïntegreerde leds en de diverse fabrikanten zitten soms grote verschillen. Om een duidelijke lijn te krijgen in wat de kwaliteit is van led-lichtbronnen en armaturen met geïntegreerde leds is de LB-normering in het leven geroepen. In dit artikel wordt met lichtbronnen niet alleen de lampen zelf, maar ook armaturen met geïntegreerde leds bedoeld.

LB-normering: de L-waarde

De eerste waarde van de LB-normering is de L-waarde. De L-waarde geeft de hoeveelheid terugval van de lichtopbrengst aan na een bepaalde tijd. Heeft de lichtbron een levensduur van 50.000 branduren en een L70 waarde, dan betekent dit dat er na 50.000 branduren nog circa 70% van de lichtopbrengst over is. Hoe hoger dus het getal van de L-waarde, hoe kwalitatief beter de lichtbron is.

LB-normering: de B-waarde

De LB-normering kent naast een L-waarde ook een B-waarde. De B-waarde geeft het percentage leds aan dat minder lichtopbrengst heeft dan aangegeven bij de L-waarde na het aantal branduren. De B-waarde gaat altijd uit van een worst-case scenario. In praktijk kan dit dus altijd positiever uitvallen. In sommige gevallen wordt de B-waarde niet genoemd. Men gaat in dat geval altijd uit van een B50 waarde.

Voorbeeld LB-normering

Lichtbron van merk ‘X’ heeft een lumen output van 3000 lumen, een levensduur van 50.000 branduren en een LB-normering van L70B50. De L-waarde geeft aan dat er na 50.000 branduren nog 70% van de lichtopbrengst over blijft, oftewel de lumen output is na 50.000 branduren nog 2100 lumen. De B-waarde van deze lichtbron geeft aan dat bij 50% van deze lichtbronnen de lumen output minder is dan 2100 lumen (en dus 70%) na 50.000 branduren.

De LBC-norm

In Duitsland wordt er gewerkt aan een LBC-normering. Deze normering gaat nog een stapje verder en is bedoeld om fouten die ontstaan bij het maken van lichtplannen te verminderen. De C-waarde die toegevoegd is staat voor het uitvalspercentage van individuele leds na een bepaalde tijd. Wanneer we uitgaan van de lichtbron van merk ‘X’ en deze een normering heeft van L70B50C2 geeft dit aan dat 2% van de leds totaal uitvalt na 50.000 uur. Hoe lager dit getal, hoe beter de kwaliteit dus.

Zekerheid

Dankzij deze normeringen is het voor lichtexperts mogelijk om de onderhoudsfactor uit te rekenen. Op deze manier kan er met zekerheid gezegd worden dat uw verlichting na verloop van tijd, bijvoorbeeld vijf of tien jaar, nog steeds aan de normen voldoet die gesteld zijn aan de verlichting binnen uw bedrijf.

Muller Licht levert alleen de beste verlichting, waarbij wij altijd rekening houden met de gespecificeerde LB factor. Voor meer informatie kunt u ons bellen of stuur ons een e-mail.